Soru : Öncelikle bize bu imkânı verdiğiniz için çok teşekkür ederim hocam. Benim bir tane sorum olacak. Çevremdeki insanları sık sık internet oyunları, tavla, okey, kâğıt oyunları gibi oyunları zevkine oynadıklarını görüyorum. Her hangi bir kumar amacı gütmeden sadece zevk amacı için oynadıkların söylüyorlar. Açıkçası bu beni çok rahatsız ediyor ve söylediğimde de yaptıklarının doğru olduklarını söylüyorlar.

İslam’ın bu konudaki emri nedir? bu yapılanlar haram mı? değilse nedir? Bizi bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun oluruz. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Cevap: Tavla; hadisi şeriflerde nerd, nerdeşir kelimeleriyle ifade edilir. Peygamber Efendimiz “Nerdeşir ile oynayan, elini domuz etine ve kanına batırmış gibidir” (Müslim, Şi’r, 10)

Nerd ile oynayan kişi Allah’a ve Resûlüne isyan etmiştir” (Ebu Davud, Edeb, 56) buyurmuştur. Tavla haramdır. Satranç, Şafiilere göre caiz, Hanefilere göre haramdır.

Okey, kâğıt oyunu, internette bağımlılık yapan şansa dayalı oyunlar karşılıksız bile olsa harama alıştırıcılık yönleri kuvvetli olduklarından haram sayılmıştır.