SORU : Selamün Aleyküm Hocam. Size bir sorum olacak. 18 yaşında bir oğlum var. Anne baba sözü dinlemiyor. Gece dışarı çıkıyor. Başına bir musibet gelecek diye çok korkuyorum. Ne yapmam lazım? Bir şey söylediğim zaman “Tamam anneciğim, bir daha yapmayacağım” diyor, ama arkadaşlarını görünce her şeyi unutuyor. Söz geçiremiyorum. Beraber oturup ona her şeyi izah ediyorum, “Kötü arkadaşlardan uzak dur, artık 18 yaşında oldun, camiye git namaz kıl” diyorum. “Tamam anneciğim” diyor, bir iki gün kılıyor, ondan sonra bırakıyor, iyi niyetten kaybediyor. Babası da çok üzülüyor. Ne yapmamız lazım, bize bir yol göster Hocam? Bu soruyu cevaplarsanız çok memnun olurum. Allah’ın selamı üzerinize olsun…

CEVAP : Ve aleyküm selam muhterem kardeşim. Cevabı zor olan bir soru sormuşsunuz. Meşhur mütefekkir Epiktetos’a bir hanım, yarmazlık yapan çocuğunu elinden tutarak götürür. “Efendim bu benim oğlum, lütfen nasihat edin. Efendi ve uslu bir çocuk olsun” isteğinde bulunur.

Epiktetos “Hanım bu iş bu kadar kolay değil. Sabır ister, zaman ister, emek ister, ortam ister” cevabını verir ve ilave eder: “Kabak bile hemen olgunlaşmaz. Tarla sürülecek, çekirdek toprağa atılacak, yağmur yağacak, güneş ısıtacak, otlar ayıklanacak, altı ay beklenecek. Kabak böyle olursa insanın olgunlaşması için ne emekler gerekir.”

Öyle anlaşılıyor, çocuğunuza bugüne kadar yapmanız gereken görevleri yapmışsınız. 18  yaşlar gençlerin en asi oldukları yaşlardır. Her çeşit öneriyi, nasihati kuşkuyla, itinayla karşıladıkları yaşlardır. Bu yaşlarda gençlerle diyalogu koparmamalı, dönülmesi imkansız alışkanlıklar edinmelerini engellemek için gayret sarf etmeli, onları müspet işlerle meşgul etmeli, arkadaş çevresini takip etmelisiniz.

Ve tabi dua etmelisiniz. Ana babanın çocuğuna duası makbul dualardandır.

Sadece çocuğunuzla değil, arkadaş çevresiyle de sıcak ilişkiler kurmakta yarar var kanaatindeyim. Arkadaşlarının aleyhinde konuşmayın. Aile ile arkadaş çevresi arasında tercih durumunda kalan gençler genelde ya yalan söylerler, ya arkadaşlarını tercih ederler. Arkadaşlarını eve davet edebilir, onlara ikramlarda bulunabilir, kuru nasihatten çok hayat tecrübelerinizi, hayatın sadece bu yaşlardan ibaret olmadığını anlatabilirsiniz. Unutmayın bu yaşları sorunsuz veya küçük hatalarla geçiren gençler 25 yaşlarına gelince daha bir olgun olurlar.