Allah’a şirk koşmanın en büyük günah olduğunu belirten Hasan Gümüş, “En büyük zulüm, en büyük terör, Allah’a şirk koşmaktır. Herkesi ve her şeyi yaratan Allah’ı yok sayan, O’na şirk koşan kişi, en büyük zalim, anarşist ve teröristtir” dedi. Hadis derslerine devam eden Edirne Mimar Sinan Vakfı kurucu başkanı Hasan Gümüş’ün 27 Ocak 2011 Perşembe günü Edirne Mimar Sinan Vakfı Balkan Kültür Merkezi’nde yaptığı aylık olağan konuşması yüzlerce dinleyici tarafından büyük bir ilgi ile takip edildi. Yardımlaşmanın önemini de vurgulayan Gümüş, konuşmasının sonunda Trakya Şefkateli Derneği’nin kurulduğunu müjdeleyerek herkesin yardım çalışmalarına olanca gayretiyle katılması çağrısı yaptı.

            Hasan Gümüş, okuduğu hadis-i şerifte Peygamber Efendimizin namazını kılan, orucunu tutan, zekatını veren ve yedi büyük günahtan kaçınan kişinin cennete gireceğini müjdelediğini söyledi.

            Günde beş vakit namazın önemini vurgulayan Gümüş “Her gün beş vakit namaz kılmak farzdır. Amirsin kılacaksın, memursun kılacaksın, işçisin kılacaksın, bürokratsın kılacaksın, başbakansın kılacaksın. Bazıları ‘Ben beş değil dört vakit kılıyorum, yada cumadan cumaya kılıyorum’ diyor. Allah beş vakit kılacaksın demiş, haşa sen Allah’tan daha mı iyi biliyorsun. Allah razı olsun madem yaz, kış demeden buraya geliyorsunuz, anlatılanları dinliyorsunuz, bu üçünü yapacaksınız. Burada bulunan herkes, kılmıyorsa bile bugünden itibaren her gün beş vakit namazını kılmaya dikkat etsin. Ramazan orucunu tutsun, zekatını versin” dedi.

            Peygamber Efendimizin sakınmamızı emrettiği yedi helak edici büyük günahı da sayarak açıklamalarda bulunan Hasan Gümüş sözlerini şöyle sürdürdü: “Birinci en büyük günah Allah’a şirk koşmaktır. En büyük terör, Allah’a şirk koşmaktır. Herkesi ve her şeyi yaratan Allah’ı yok sayan, O’na şirk koşan kişi, en büyük zalim, anarşist ve teröristtir. İkincisi sihirbazlık ve büyücülüktür. Üçüncüsü haksız yere bir kişiyi öldürmektir. Dördüncüsü faiz yemektir. Buraya kadar sayılanlara uymak kolaydır. Ama faiz çok tehlikelidir. Aramızda faize hiç bulaşmayan var mıdır diye sorsak cevap vermekte zorlanırız sanırım. Faizin tozuna bile bulaşmak günahtır, kaçınmak gerekir. Büyük günahların beşincisi yetim malı yemek, altıncısı savaş meydanından kaçmak, yedincisi de bir kişiye zina yaptığı iftirasında bulunmaktır.”

            Peygamber Efendimizi Üzmeyelim

            Peygamber Efendimizin bildirdiği emir ve yasaklara uymamız gerektiğinin altını çizen Hasan Gümüş “Sevgili Peygamberimizi üzmeye ne hakkımız var. Kıyamet gününde bize şefaat etmek istediğinde bizim günahlarımız ortaya serilecek ve O da üzülecektir. O’nun getirdiklerine uyalım, böylece hem kurtuluşa erelim, hem de Efendimizi üzmeyelim” dedi.

            Alkol Ayıbı

            Hasan Gümüş konuşmasında son günlerde alkol içme gösterisi adı altında yapılan çirkinliklere de tepki gösterdi. Belaların umumi olduğunu ve bazı kişilerin yaptığı kötülükler yüzünden Allah’ın göndereceği belalardan herkesin etkileneceğini belirten Gümüş şunları kaydetti: “Ülkemizde son günlerde ilginç şeyler cereyan ediyor. 29 Ocak günü aleni, toplu alkol içme merasimleri yapılacakmış. Edirne’de de yapılacakmış. Zaten insanlar öbek öbek toplanmışlar Sarayiçi’nde, şehitlerin üzerinde içiyorlar. Ayıptır. Demokratik hakmış. Zaten demokrasiyi de anlamadık gitti. O zaman herkes her kötülüğü, her fenalığı, her suçu ve günahı alenen ulu orta istediği gibi yapsın. Böyle bir şey olamaz. Allah bizleri bu işler sebebiyle muaheze etmesin, belalardan da muhafaza etsin.”

            Trakya Şefkateli Derneği

            Konuşmasının sonunda Mimar Sinan Vakfı camiasının çalışmaları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Hasan Gümüş, Trakya Şefkateli Derneği’nin kurulduğunu müjdeledi. Gümüş, çeşitli platformların ve grupların çalışmalarının devam ettiğini, Güldeste Çocuk Yuvası ve öğrenci yurdu binasının da önümüzdeki dönemde açılacağını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de yardımlaşma alanında birçok dernek var. Ancak maalesef Trakya bölgesinde böyle bir dernek yok. Bölgede ihtiyaç sahiplerine ulaşacak, genel afetlerde anında refleks geliştirecek, komşu ülkelerde de çalışmalar yapacak bir dernek yok. Bu sebeple Vakfımıza kardeş bir kuruluş geldi. Arkadaşlarımız Trakya Şefkateli Derneği’ni kurdular. Sadaka belaları def eder. Herkes elinden geldiğince ayni ve nakdi yardımlarını buraya ulaştırsın.”