Soru: Selamün Aleyküm Sayın hocam şöyle bir sorum olacak size. Cuma günleri cuma namazı vaktinde Efendimiz (s.a.v.) zamanında erkekler cuma namazından çıkmadan, cemaat dağılmadan bayanlar öğlen namazını kılmazmış diye bir şey soruldu bana.

Bende bu noktada tıkandım böyle bir şey var mı varsa nedenleri ile açıklar mısınız? Allah razı olsun İnşaallah Selametle Allaha Emanet Olunuz.

Cevap: Ve Aleyküm Selâm. Cuma namazı en kuvvetli farzlardandır. Ancak şartları vardır. Bu şartlar kişide olması gereken şartlar ile Cumanın sahih olması şartları olarak ikiye ayrılır.

Kişide aranan şartlardan biri erkek olmaktır. Kadınlar cumaya gitmekle mükellef değildir. Bu konu da ‘İcma’ vardır. Kadınlar Cuma Namazı yerine öğle namazı kılarlar. Ancak kadınlar cumaya gider, cumayı cemaatle kılarlarsa öğle namazını kılmazlar. Cuma namazı öğle namazı yerine geçmiş olur.

Cuma namazı yalnız kılınmaz. Cemaatle kılınır. Cuma kılınan yerlerde Cuma kılınmazsa öğle namazı cemaatle kılınmaz. Cuma, üzerine farz olanlara öğleyi cemaatle kılmak haram, mazeretli olanlara mekruhtur. Cumayı kaçıranlar öğleyi ezansız, kâmetsiz ve cemaatsiz kılar.

Bütün bu hükümler bize şunu gösteriyor. Cuma günü Müslümanlar camiye, cemaate gitmelidir. Cemaat büyük olmalıdır. Cumaya gitmekle yükümlü olmayanlar bile cumanın faziletine saygı duymalıdır. Hasta, yolcu, kadın bile olsalar cumanın olgusuna hâlel getirecek davranışlardan kaçınmalıdırlar.

Mazeretli bile olsalar Cuma kılınıncaya kadar kararlarını değiştirip cumaya katılma şansları da vardır.