Soru: Selamün Aleyküm Hocam. Bir çocuğun maddi-manevi gelişimi anne karnından itibaren şekillenmeye başlıyormuş. O zaman ki eğitim, ruhuna çekirdekler halinde işliyormuş. Dini yaşantı noktasında ileride pişmanlıklar yaşamamak için neler yapmalıyız?

Cevap: Çocuklar meyvalarımızdır. Mahsullerimizdir. Gözlerimizin nuru, yaşama sevicimiz, altıntoplarımız, dünyamızın süsleri, reyhane çiçeklerimizdir. Mahsulün sağlıklı olabilmesi için verimli tarlaya, güneşe ve suya ihtiyaç vardır. Arpa eken arpa, buğday eken buğday biçer. Ayıdan ayı, inekten buzağı doğar.

Dolayısıyla güzel nesil yetiştirebilmek için önce ana ve babanın güzel insanlardan seçilmesi lazım. Aslı azmaz, bal kokmaz denir. H.z. Ömer, oğlu Abdullah’ı severken oğlum sen doğmadan önce sana karşı iyiliklerim başlamıştı deyince, Abdullah ama bu nasıl olur Baba? demiş. Hz. Ömer ananı iyilerden seçtim oğlum diye cevap vermiş.

Bu ilk adım. Sonra, çocuk olacağı anlaşılınca hamd etmek, neslin hayırlı olması için dua etmek lazım. Hz. İbrahim geç yaşlarda evlada kavuştu. Hamd etti. Neslinin namaz kılanlardan olması için dua etti (İbrahim Suresi/39–40). Allahu Teala’da O’na Hz. İsmail’i-Hz. İshak’ı ve bu iki değerli oğlun neslinden, Hz. Yakub’u, Hz. Yusuf’u onlarca peygamberi ve hepsinden öte Resul-i Ekrem Efendimizi O’nun neslinden nasip etti.

Helal gıda şüphesiz hayırlı nesiller için olmazsa olmaz şartlardandır. Baba eve getirdiğine, ana yediğine dikkat    edecek.
Aile ortamı huzurlu olacak. Kavga gürültü olmayacak. Özellikle ana hamileliği müddetince konuşmalarına,    dinlediklerine, bulunduğu topluluğa dikkat edecek.
Ana karnındaki çocuk ananın maddi-manevi, olumlu-olumsuz her hareketinden etkilenir. Ana, namazlarına    özellikle dikkat etmeli, sakin ortamlarda Kur’an-ı Kerim okumalı, kalbi derinliklerine inecek şekilde Kur’an-ı      Kerim dinlemelidir.