İnsanın devamlı olarak ve sadece Allah’a sığınması gerektiğini belirten Hasan Gümüş, “Allah’a sığınmanın en özgün ve orijinal şekli de namazdır” dedi. Gümüş, 28 Ekim 2010 Perşembe günü Balkan Kültür Merkezi’nde yaptığı aylık olağan konuşmasında, müslümanın hayatında namazın önemine vurgu yaparak layıkıyla kılınan namazın kişiyi kötülüklerden muhakkak alıkoyacağını kaydetti.

            Hasan Gümüş konuşmasında, namazın biçim ve içerik olarak bir bütün halinde tüm kurallarına riayet edilerek tam bir şekilde kılınması gerektiğini kaydetti. Namazın layıkıyla kılınabilmesi için ta’dil-i erkan denilen şartlara uyulmasını gerektiğini belirten Gümüş, bu konuda ayrıntılı bilgiler verdi.

            Aynı zamanda namazın huşu içinde kılınması gerektiğini vurgulayan Gümüş sözlerini şöyle sürdürdü: “ ‘Ben huşunun ne olduğunu bilmiyorum’ dersen, aslında huşunun ne olduğunu çok iyi biliyorsun. Herkes bunu biliyor. Para sayarken, sevdiğin bir televizyon dizisini izlerken, veya maç seyrederken nasıl kendinden geçiyorsun, huşu içinde bunları yapıyorsun. Namazı da hakkını vererek, şekil olarak da duygu olarak da mükemmel bir biçimde, huşu içinde kılmamız gerekir. Ancak böyle kılınan namaz mümini kötülüklerden alıkoyar.”

            Gümüş namazın en önemli kısmının secde olduğunu belirterek “Secdede Allah’ı bolca ve güzelce tesbih edin. Bizler gafil kullarız. Bir kez Allah demekle eremeyiz. Ama bol bol ‘Allah Allah’ diyerek, böyle zikir meclislerinde yanımızdakilerden de destek alarak can u gönülden Allah dersek mesafe kat edebiliriz” dedi.