Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aralık ayında Hazret-i Mevlana Celaleddin-i Rumi Türkiye ve dünyanın her yerinde törenlerle anılıyor. Bu yıl 737. si gerçekleştirilen Şeb-i Arus programları kapsamında Edirne Mimar Sinan Vakfı kurucu başkanı Hasan Gümüş de, İlim Yayma Cemiyeti Edirne Şubesi’nin davetlisi olarak Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu’nda “Hazret-i Mevlana” konulu bir konuşma yaptı. 27 Aralık 2010 günü düzenlenen program, gençler tarafından ilgi ile takip edildi.

Bazı insanların tarihe yön ve şekil verdiğini belirten Hasan Gümüş “Hazret-i Mevlana’ da bundan yediyüz küsur sene önce yaşamış, ancak tarihe yön ve şekil vermiş, tarihi ve insanlığı adeta mayalamıştır” dedi.

Hazret-i Mevlana’nın hayatından bahseden Hasan Gümüş konuşmasında “Sultan 1. Muratlar, Yıldırım Beyazıtlar, Fatih Sultan Mehmetler adaletli yönetimleri ve bıraktıkları eserlerle Trakya ve Balkanları mayalamışlardır. Edirne’de Selimiye Camii, Dimetoka’da Çelebi Sultan Mehmet Camii, Kososva’da Meşhed-i Hüdavendigar, bu toprakların Müslüman olduğunu asırlar sonra dahi haykırıyor. Hazret-i Mevlana da asırlar önce Anadolu’yu mayalamıştır. Çünkü Osmanlı devleti ve bir büyük medeniyet kurulacaktır. Buna ortam hazırlanması gerekmektedir” dedi.

Mesnevi’den örnekler veren Hasan Gümüş, bugün bile Batı’da birçok insanın Mevlana’dan etkilendiğini sözlerine kledi.