Soru:  Selamün Aleyküm. Allah razı olsun sorularımızı cevapsız bırakmıyorsunuz. Benim merak ettiğim ‘Hamilelik ve Ramazan orucu’. Orucun nefis terbiyesindeki önemini de göz önüne alırsak bebeğin terbiyesinde de çok önemli olduğunu düşünüyorum. (Sağlık sorunu olmadığı takdirde) Kendimi iyi hissediyorum el-hamdülillah, ancak eşim oruç tutmama razı olmuyor, bu durumda ne tavsiye edersiniz ve tutmadığım takdirde kazası mı gerekir? Kefaret mi icab eder?

Cevap: Ve aleyküm selam. Allah hepimizden razı olsun. Ramazan orucu Müslüman, ergenlik çağına gelen, akıllı olan kimselere farzdır.

Ancak oruçtan muaf olanlar veya ertelemesine ruhsat verilenler vardır. Oruçtan tümüyle muaf olanlar tutamadıkları gün sayısınca miktarı bir fıtra kadar olan fidye verirler.

Ancak geçici mazereti olanlar tutamadıkları sayısınca oruçlarını kaza ederler. Hamileler de orucu tutmamalarına ruhsat verilen gruptandır. Hamileler eğer kendilerine veya çocuğuna zarar verecekse oruç tutmayabilirler.  Durumları müsait olduğunda kaza ederler. Yok, eğer kendilerine ve çocuklarına zarar vermeyecekse oruç tutabilirler.

Ramazan orucu farz olduğundan kocalarının bu konuda karışma ve men etme yetkileri yoktur.