Soru: S.Aleyküm sevgili hocam. Cennet ehline herhangi bir sıkıntı yoktur, orada hep hoşluk ve güzellik var diye biliyoruz. Peki, cennete girmeye hak kazanmış bir annenin çocukları cehenneme girdiğinden dolayı cennette onların üzüntüsünü duyarak azap çeker mi? Hürmetler ellerinizden öperim.

Cevap: Ve Aleyküm Selam.
İnsan hayatının safhalarını şöyle sıralamak mümkün. Ruhun yaratılması. Ruh ne zaman yaratıldı? Bu konuda iki görüş var. Ya ruhlar toptan Kalü-bela meclisinde yaratıldı.  Beden ana karnına düşünce, ruhlar âleminde bulunan ruh ana karnındaki cenine melekler tarafından üflenir. Ya da ana karnındaki cenine üfleneceği zaman yaratılır. Ruhumuzun mücerred olduğu hayatı bilmiyoruz.

Beden-ruh birleşmesiyle meydana gelen hayatı zaten yaşıyoruz. Bedenle-ruhun ayrılmasıyla ölüm meydana gelir. Ama bu yok olma değil, hayat şeklinin ve şartlarının değişmesi demektir. Bu hayata dünya-ahiret arasındaki hayat anlamında ‘berzah hayatı ’ diyoruz.  Bu hayatla ilgili bize vahyin verdiği bilgiler var. Kabir suali, kabrin cennet bahçesi veya cehennem çukuru oluşu vs. bilgileri ayet ve hadislerden öğreniyoruz.

Beden-ruhun tekrar birleşmesi, diriliş, toplanma, hesap, mizan gibi muameleler ve cennet veya cehennem hayatı.

Cennet hayatı ebedi huzur, mutlak mutluluk hayatıdır. Orası Darüsselam (maddi ve manevi afetlerden, hoşa gitmeyen şeylerden korunmuş) Hüsn-i meâb (hoşa gidecek bir yuva), naim (mutluluklarla dolu) olan yerdir.

Geçmiş bütün kötülükler, mutsuzluk sebepleri kaldırılmış, unutulmuş olarak cennet hayatı başlar ve ebediyen devam eder.